Sigmoideoskopi - klyx-tømming

Hvorfor foretas sigmoideoskopi?

Formålet med en sigmoidoskopi er å undersøke slimhinnen i nedre del av tykktarmen, med tanke på å se etter betennelser, sår, unormale blodkar, blødning, svulster etc. Det kan tas vevsprøver av slimhinnen til undersøkelse med mikroskop og fjerne polypper dersom slike skulle finnes. Den foregår ved at en fleksibel slange føres inn gjennom endetarmsåpningen, opp gjennom tykktarmen og hvis mulig inn i nederste del av tynntarmen. Slangen er ca. 1,3 cm tykk.

Jo bedre tømt tarmen er – jo bedre og mindre ubehagelig er undersøkelsen.

Forberedelser til undersøkelsen

Tømmingsmiddelet er to doser Klyster 240ml som kjøpes reseptfritt på apoteket.

Sett første klyx på kvelden og drikk rikelig klare væsker (minimum 1-2 liter) resten av kvelden.

Sett andre klyx ca 2 timer før undersøkelsen. Drikk kun klare væsker.

Mat: Den siste uken før undersøkelsen: unngå frukter med stener (epler, druer etc.), bakevarer etc som inneholder hele korn/frø som helkornbrød etc. og linfrø, loppefrø, solsikkefrø.

Medisiner

Du kan ta faste medikamenter med noen unntak:

Blodfortynnende medikamenter

Bruker du Acetylsalisylsyre/Albyl e kan du fortsette med denne.

Bruker du Plavix/clopidogrel må du stoppe 5 dager før. Bruker du Efient eller Brilique må du forhøre deg med fastlegen om du kan stoppe med disse ca en uke før.

Bruker du Xarelto, Pradaxa, Lixiana eller Eliquis skal du vanligvis stoppe med disse ca 2 dgr. (48t) før.

Har du mekanisk hjerteklaff, nylig hjerteinfarkt og innlagt stent eller er usikker på om det er trygt å stoppe med blodfortynnende skal du kontakte fastlege i god tid før undersøkelsen.

Marevan: Skal ikke tas siste 2 dager. I tillegg må du møte opp 30 min. før og ta blodprøve-INR. INR bør være under ca 2,0 før undersøkelsen. NB: bruker du Marevan pga mekanisk hjerteklaff og ikke kan stoppe med blodfortynnende må du kontakte fastlege for overgang til blodfortynnende sprøyter før undersøkelsen.

Viktig å huske:

  • Har du diabetes og bruker insulin, vil vi prioritere deg tidlig på dagen.
  • Ta gjerne med mat til etter undersøkelsen.
  • Gi oss beskjed enten på forhånd eller direkte til sykepleier ved oppmøte at du ønsker smertestillende/beroligende.
  • Pasienter med kunstig hjerteklaff, eller nylig gjennomgått hjerteinfrakt skal vanligvis ikke slutte med blodfortynnende medisiner. Ved tvil om du kan slutte eller ikke må du kontakte fastlegen din og rådføre deg. 
  • Pasienter med nedsatt nyrefunksjon, alvorlig hjertesykdom, kolostomi og pasienter med elektrolyttforstyrrelser må utvise forsiktighet ved bruk av tømmingsmiddel og bør vanligvis henvises sykehus. Det samme gjelder alvorlig svekkede pasienter.

Selve undersøkelsen

Sigmoidoskopi er undersøkelse av slimhinnen i nedre del av tykktarmen. En myk bøyelig slange føres opp gjennom tykktarmen via endetarmsåpningen. Med et kamera i tuppen av slangen kan en se tarmens slimhinne og om nødvendig ta vevsprøver og fjerne polypper. Selve undersøkelsen tar vanligvis mellom 15-30 min. Den kan medføre ubehag. Noen kan ha behov for avslappende medisin før eller under undersøkelsen. I tilfelle du trenger dette kan du ikke kjøre bil resten av dagen. Da er det en fordel om du har en som kan følge deg hjem, ta med deg ledsager.

Komplikasjoner og risiko

Sigmoidoskopi er en trygg undersøkelse. Utført av en erfaren spesialist, skal komplikasjoner ved undersøkelsen som regel ikke forekomme. Noen kan bli sår i endetarmsåpningen, slik at det kan være lurt å bruke salve, for eksempel vaselin. Ikke bruk sinksalve. Ved mistanke om komplikasjon må du ta kontakt med klinikken innenfor klinikkens åpningstider på 22 25 38 72 eller legevakten 116 117 eller vakthavende lege på ditt lokalsykehus. Det kan ta være aktuelt med observasjon eller innleggelse på sykehus.

Etter undersøkelsen

Du kan IKKE kjøre bil samme dag dersom du har fått beroligende medisiner. Epikrise og svar på biopsi/vevsprøver sendes til lokalsykehuset ditt og henvisende lege/fastlegen din. Du får rutinemessig ikke sykemelding for selve undersøkelsen.

Egenandel og materiellkostnader

Det er egenandel på 351 kr og i tillegg kommer med materiellkostnader. Det gjøres oppmerksom på at materiellkostnader ved undersøkelse/behandling ikke dekkes av frikortordningen.

Vi tar dessverre ikke imot kontanter. Vi oppfordrer til å betale med kort. Ved betaling med giro tilkommer et gebyr.

Avbestilling/endring av time eller manglende oppmøte

Avbestilling/endring av time må skje snarest mulig og senest 1 virkedag før undersøkelsen. Manglende oppmøte eller for sen avbestilling faktureres etter gjeldende regler (p.t. 409.-).  

Pasientreise og utgifter

Dersom du har hatt reiseutgifter, og skal søke om dekning av disse finner du mer informasjon om dette på www.pasientreiser.no eller ved å ringe Pasientreiser på telefon 05515. Du kan også gå inn på https://helsenorge.no/rettigheter/pasientreiser for mer informasjon.